Vast is een jong architectenbureau dat gevestigd is in Antwerpen en zich interesseert in de gebouwde ruimte ongeacht maat, intensiteit en locatie.

We vertrekken steeds vanuit de ontmoeting tussen de gebruikers, het programma en de context. Deze kunnen niet zonder elkaar en zullen blijvend door elkaar worden beïnvloed. Een verbondenheid hiertussen is volgens ons dan ook essentieel voor een goed en duurzaam ontwerp. Zodoende zijn wij bij iedere ontwerpopgave opnieuw op zoek naar hoe de gebruikers, het programma en de context met elkaar in relatie kunnen worden gebracht. Waarbij juist deze verbinding de basis vormt van de ontwerpen.

Of het nu een kleinschalige verbouwing betreft of een stedenbouwkundige ontwikkeling, schaal speelt hierbij geen rol. Iedere ontwerpopgave wordt begeleid door een grondige analyse die wordt ondersteund door ontwerpend onderzoek waarbij, indien nodig, relevante expertise van buitenaf wordt betrokken om tot een breed gedragen ontwerpvoorstel te komen.

 


 

Prijzen

Heetmanpark – Ideeënprijsvraag BAI / Bosch Architectuur Initiatief (‘s-Hertogenbosch, NL, 2012) | 1e prijs (gedeelde)

Het Ensemble – Ideeënprijsvraag Veemarktterrein (Utrecht, NL, 2012) | 2e prijs

From O to X – Europan 11 (Kopenhagen, DK, 2011) | Eervolle vermelding

Like a stepping stone – Cleveland design competition 2009 (Cleveland, VS, 2010) | 2e prijs

 


 

Exhibities

Het Ensemble | Architectuurcentrum Aorta (Utrecht, NL, 2012)

From O to X – Winnaars Europan 11 – DAC | Danish architecture centre (Kopenhagen, DK, 2012)

More justice for the palace – Architecture for justice | BOZAR (Brussel, BE, 2011). Als 1/30 geselecteerde projecten, gepresenteerd als hét voorbeeld van het behoud van de justitiële functie in het bestaande gebouw.

SPOT – Reclaiming the streets | MAMA showroom (Rotterdam, NL, 2010)

Kunstloods! – International Competition for a Center for Contemporary Art | Kunstfort (Vijfhuizen, NL, 2010)

Like a stepping stone – Cleveland design competition 2009 | (Cleveland, USA, 2010)

 


 

Publicaties

Heetmanpark

Blauwe kamer nr 5 – oktober 2012 / isbn: 1389-742x

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=29523

Het Ensemble

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=28439

From O to X

Arkitekten nr.2 – februari 2012 vol.114 / uitgever: Arkitektens Forlag / issn: 004-198x

Europan 11 in the Netherlands / uitgever: SUN, Amsterdam 2012 / isbn: 978 94 6105 8737

https://afasiaarchzine.com/2012/02/studio-van-v-qupus-karho-yeung-henry/

https://www.europanfrance.org/projet/from-o-to-x-501

Kamers/ Rooms

https://afasiaarchzine.com/2012/03/studio-vy-2/

More justice for the palace

https://afasiaarchzine.com/2012/04/studio-vy/

Like a stepping stone

http://clevelandcompetition.com/portfolio/2009-lakefront-station-09376/

 


 

Pepijn van Voorst

Ir. Pepijn van Voorst (Cuijk, NL, 1980) is van jongs af aan gefascineerd door de gebouwde ruimte. Zijn eerste ‘ontwerpen’ worden dan ook al vroeg met kleurpotloden gemaakt. Vervolgens combineert hij een studie architectuur aan de TU Delft (2008, Cum laude) met een studie bouwkunde aan de Avans hogeschool in ‘s-Hertogenbosch (2001) waarmee hij zich verdiept in zowel het architectonische als het meer technische aspect van de bouw. In dezelfde lijn is hij in zijn ontwerp dan ook steeds op zoek om zijn ideeën te verenigen met het mogelijke. 

Altijd geïnteresseerd geweest in de wereld met haar verscheidenheid, en dan in het bijzonder in haar steden, heeft Pepijn op verschillende plaatsen gewoond, gestudeerd en gereisd. Zo studeerde hij aan de TU Delft, de Universidade do Porto in (FEUP) en aan de Hong Kong University (HKU). Hiernaast hebben de vele reizen van Azië tot Zuid-Amerika voor vele inspiraties en inzichten gezorgd. Momenteel is Pepijn woonachtig in Antwerpen. 

Na een intensieve periode van studie en ontwerp, waarin hij heeft deelgenomen aan een twintigtal ontwerpprijsvragen, heeft hij de afgelopen jaren bij RDVA / 2DVW architecten een belangrijke rol gehad bij het ontwerp en de uitwerking van een groot aantal uiteenlopende projecten. Verschillende hiervan zijn opgeleverd of in uitvoering en vele prijsvragen zijn bekroond met een eerste prijs. 

Begin 2019 richt hij Vast op.