In het centrum van Zagreb wordt een oud industrieel domein omgevormd tot een levendige schakeling van publieke ruimten. 

Locatie 
Zagreb (HR)

Jaar
2012

Type
Architectuur
Stedenbouw

Programma 
Residentieel
Commercieel
Cultureel
Parking
Publieke ruimte

Oppervlakte
56.000m2

Status
Prijsvraaginzending 

Samenwerking
Karho Yeung

 

 

 

 
 

 

Het zogenaamde ‘Badel blok’ is een van de laatste bouwblokken in Zagreb’s centrale ‘Donji grad’ wijk die ruimte laat voor grondige herontwikkeling. De noordelijke rand van het bouwblok kent een traditionele definitie met formele bebouwing die het straatprofiel definieert, maar aan de zuidelijke rand ontbreekt dit volledig. De uitschrijver van de prijsvraag is op zoek naar een voorstel waarbij het bouwblok wordt opgenomen in de stedelijke morfologie van de omgeving terwijl delen van de oude fabriek moeten worden behouden en geactiveerd.

De stad beschrijft in de projectbeschrijving de ambitie om het ‘Badel blok’ duidelijk te definiëren. Gefascineerd door de ruimte die beschikbaar is op het terrein stellen juist wij voor om niet te focussen op de mogelijke definitie van het bouwblok, maar op de mogelijke publieke ruimte die hier kan worden gecreëerd. Op traditionele wijze vormen de gebouwen pleinen als publieke ruimte Deze pleinen zijn zodanig geschakeld dat er een interessante en geactiveerde publieke routing ontstaan in het gebied. De schakeling is zodanig dat het de bestaande historische fabriekspanden op natuurlijke wijze worden opgenomen en een centrale plek in het geheel innemen. 

 

Concept

Industrieel erfgoed/ preservatie
De site is een oud industrieel domein. In het bijzonder zijn drie gebouwen hiervan waardevol voor behoud. Namelijk het centrale Yeast gebouw, het Gorica gebouw en het entree gebouw. De vraag hoe deze gebouwen kunnen worden geïntegreerd in een nieuw geheel wordt bemoeilijkt doordat deze verspreidt over de site staan. 

Het bouwblok ‘afmaken’
De ongedefinieerde situatie van het oude industriële domein wordt verhelderd door het bouwblok af te maken aan de zuidzijde. Een formele bouwstrook wordt rondom de site gelegd waardoor de private binnenwereld en de publieke ruimte duidelijk van elkaar worden gescheiden. 

‘Inknijpen’
Door de bouwstrook vervolgens zodanig op het perceel te plaatsen, als het ware ‘in te knijpen’ in het centrum, ontstaat de situatie waarin het oude historische Yeast gebouw wordt opgenomen in de publieke ruimte en twee geschakelde pleinen ontstaan. Het Gorica gebouw komt vervolgens in het centrum te liggen van het grote plein. 

 

Pleinen en binnentuinen
Door de vorm die de bouwblokken nu aannemen ontstaat een schakeling van vier aparte pleinen die een dynamisch geheel vormen. Het Kvaternikov plein is de centrale infrastructuur node. Het Bartola kasica plein zorgt voor groen en ontspanning. Het marktplein, met het Gorica gebouw in het midden, vormt het dynamische centrum waar de culturele activiteiten van het Gorica gebouw en het Yeast gebouw elkaar ontmoeten. Het vierde pleintje aan de Derencinova straat is een intiem pleintje dat ideaal is voor een rustig terras. 

 

 

Landmark
Een hoogteaccent in het centrum van de vier pleinen signaleert deze in de wijde omgeving. De publieke ruimte ontvouwt zich hier in feite rondom. 

 

 

Programma
De historische gebouwen en de plinten van de gebouwen worden ingericht als culturele activiteiten. Op de hoek onder de toren, aan de straat, is ruimte voorzien voor commerciële functies. Op de verdiepingen komen woningen en kantoorruimten met bovenin de toren een hotel. 

Masterplan

 

Gevelaanzicht aan de Marticeva straat

 

Dwarsdoorsnede over het grote plein met het centrale Gorica gebouw