Een formele sequentie van villa’s geleidt de groene laan op een historische Buitenplaats. De uit vleugels bestaande villa’s staan middenin de tuinen en delen deze op in verschillende kamers. 

Locatie 
Leidschendam (NL)

Jaar
2011

Type
Architectuur

Programma 
Residentieel / vrijstaande villa’s

Oppervlakte
5 x 180m2

Status
Prijsvraaginzending 

 
 

Opgave en uitgangspunten

Voor een oud landgoed in Leidschendam, genaamd Haagwijk, is er een masterplan opgemaakt dat een rij vrijstaande villa’s voorstelt die de oude laan flankeren. Samen met een appartementsgebouw en een bosschuur vormen deze een nieuwe kleinschalige wijk op de historische buitenplaats.  

Wonen op Landgoed Haagwijk is wonen in een ontspannen landschappelijke omgeving met een vleugje klassieke nostalgie van de historische Buitenplaats. De schoonheid ligt precies in dit contrast; een formeel klassiek tuinontwerp met duidelijke rechte (zicht)lijnen die wordt verlevendigd door de willekeur van de natuur. 

De hier voorgestelde laanwoningen spelen in op deze historische sfeer van de Buitenplaats. Het zijn weliswaar eigentijdse woningen, maar met klassieke thema’s welke het karakter van het historisch landgoed versterken en hier naadloos in opgaan.

Situatieplan
De vijf villa’s aan de bosrand kijken uit over de weilanden.

 

De ideeën uitgelegd

1. Natuurlijke boskamers
In het masterplan worden d.m.v. bospartijen vijf landschappelijke kamers gecreëerd welke voor een ruimtelijke duidelijkheid en intimiteit zorgen. (L1 – L5)

1. Natuurlijke boskamers

 

2. Vleugels
Geïnspireerd op de relatie tussen huis en tuin van barokke landhuizen zijn de laanwoningen vorm gegeven als composities van slanke vleugels welke zich uitstrekken dóór de tuin, waardoor het deze opdeelt in verschillende ‘buitenkamers’ met elk haar eigen kwaliteiten en oriëntatie.

2. Vleugels (Paleis Soestdijk)

 

3. Tuin/ huis eenheid
De slanke vleugels (4-6 meter) en de grote vensters in het metselwerk zorgen ervoor dat de binnenruimten onderdeel zijn van de tuin en visa versa. Men kan dwars door het huis van ‘buitenkamer’ naar ‘buitenkamer’ lopen. Tuin en huis vormen één geheel.  

3. Tuin / huis eenheid

 

4. Materialisatie
De rustieke bakstenen gevelafwerking en de rustige, duidelijke vormentaal geven de woningen een zekere tijdloosheid waardoor deze in staat zijn de tand des tijds te doorstaan. Verjaring en vegetatie geven de woningen zelfs extra karakter.

4. Rustieke materialisatie

 

5. Eenheid/ verscheidenheid
De vijf laanwoningen worden voorgesteld als variaties op hetzelfde thema, verschillend in vloeroppervlak en toegespitst op de wensen van de (toekomstige) bewoners en het kavel waar ze staan. Eventueel kunnen ze apart gerealiseerd worden. 

Standaardisatie in materiaal, detail en kozijn-typen levert aanzienlijke economische voordelen op terwijl de woningen door verschil in compositie en positionering toch hun eigen identiteit krijgen.

5. Eenheid / verscheidenheid – woningtypes
De woningen in de laan
Een woning centraal in de tuin. De vleugels creëren op informele wijze verschillende tuinkamers.
De woningen zijn een aaneenschakeling van kamers die verschillende relaties aangaan met de tuin.